In tipografie finisarea se referă la operațiuni cu valoare adăugată care sunt efectuate după finalizarea imprimarii. Unele operațiuni de finisare pot avea loc înainte de tipărire, dar cele mai multe operațiuni de finisare sunt efectuate după tipar.
Multe tipografii au un departament de finisare, care efectuează o mare varietate de servicii pentru a îmbunătăți funcția și aspectul lucarilor tiparite.
Cele mai populare servicii de finisare pe care le oferim sunt:
Legarea
Este un termen larg folosit pentru a descrie strângerea și fixarea împreună a foilor. Legarea poate fi la fel de simplă ca plasarea unei singure capse in colțul unui set de documente. Cu toate acestea, legarea se referă de obicei la crearea de cărți și broșuri durabile. Exemple de metode de legare populare includ: cusătura prin capsare cu sarma , legarea cu spira metalica, brosarea cu adeziv termic flexibil, precum și inserarea componentelor într-un liant inelat.
Capsare/Cusătură
Este atunci când o bucată scurtă de sârmă este îndoită astfel încât leagă împreună hârtiile prin trecerea capetelor prin foi și strângerea lor pe cealaltă parte. O alta metoda este aceea prin care foile indoite sunt adunate una în cealaltă și apoi capsate pe linia de pliere cu capse de sârmă. Capsele trec prin pliul pliat din exterior și sunt prinse între paginile din mijlocul brosurii, revistei, meniului sau catalogului de prezentare. In mod obișnuit sunt utilizate două capse, dar pentru lucrarile cu dimensiuni mai mari este nevoie mai multe capse de-a lungul cotorului.
Brosarea
Paginile și coperta sunt lipite împreună la cotorul cartii cu un adeziv termic puternic, dar flexibil. Celelalte trei fețe ale cărții sunt apoi tăiate după cum este necesar pentru a le oferi margini curate „perfecte”.
Legarea cu spira
Aceasta metoda de legare se foloseste mai ales la agenda personalizata sau la block notes. Paginile sunt legate între ele printr-o spirală de sârmă care se înfășoară printr-o serie de găuri perforate de-a lungul unei laturi a fiecărei pagini și a copertelor din față și din spate. Copertele pot avea o protectie suplimentara oferita de supracopertele din PVC care pot avea un aspect mat, lucios, clar sau semitransparent. O alta varianta pentru copertele legate cu spira metalica ar fi printarea lor pe autocolant si apoi lipirea acestora pe un carton de o grosime de 2mm care se mai numeste si mucava. Aceasta varianta se adreseaza clientilor care doresc un suport rigid pentru agende sau block notes-uri.
Tăierea
Lucrarile tiparite se vor taia la ghilotina pentru a reduce o bucată imprimată până la dimensiunea dorită. Exemplele obișnuite includ eliminarea excesului de hârtie de-a lungul semnelor de taiere, si totodata taierea marginilor unei cărți pentru a crea pagini aliniate uniform.
Adunarea
Adunarea și aranjarea foilor individuale sau a altor componente imprimate într-o secvență predeterminată. Colectarea creează seturi consistente, logice.
Biguirea
Indoirea hartiei se face la un echipament numit big. Acest echipament este folosit la plierea colilor din hartie cu gramaj mai mare sau carton, fiind deosebit de util pentru a reduce craparea zonei imprimate cum ar fi fonta de culoare sau a imaginii care se afla pe pilierea colii.
Faltuirea
Plierea are multe funcții, dintre care una este reducerea dimensiunii fizice a unui pliant, flyer , a unei invitatie sau a unei brosuri tiparite . Acest lucru permite ca lucrarea să se potrivească în altceva – cum ar fi un plic, un ambalaj sau un suport de afișare. O dimensiune mai mică poate face, de asemenea, anumite articole imprimate mai ușor de manipulat sau de distribuit. Plierea mai este folosită în mod obișnuit ca tehnică de design pentru a crea panouri separate dintr-o singură foaie, cum ar fi pliantul trifold.
Laminare
Procesul de lipire a unei folii de plastic transparent pe materialul imprimat protejeaza si previne aparitia petelor si a umezelei. Laminarea este o alegere normala pentru articolele imprimate care trebuie să reziste la utilizare intensă sau la expunerea in aer liber. Acest lucru se poate aplica atât tipăririi în format mic, cât și în format mare.
Coala încapsulată sau sigilată se executa folosind un strat de folie de laminare cu o grosime intre 80 si 100 microni pe ambele părți ale unei pagini imprimate, unde folia laminata este extinsa dincolo de marginea paginii tiparite astfel încât foliile de sus și de jos laminate se lipesc între ele, în jurul perimetrului paginii imprimate. Acest lucru asigură ca fluidele și murdăria sa nu intre niciodată în contact cu marginea colii. Tipul acesta de protectie este recomandat pentru meniurile din restaurante, pub-uri, cafenele si baruri.